Ontstaan van Ierse muziek

Ierse folk

Introductie

De muziek van de Ieren is ontstaan uit een lange traditie van samen in de Public Houses (kortweg pubs, oftewel, kroegen) muziek maken. Dit soort gewoonten hebben altijd overal in Europa (en waarschijnlijk ook wel elders op de wereld) bestaan. Echter, de Ieren zijn er het meest beroemd mee geworden, met hun sessies in de plaatselijke kroegen.

Geschiedenis

Ierse muziek ontstond in woonkamers, keukens en pubs. De muziek had een belangrijke betekenis voor de Ieren. Ze zijn eeuwenlang onderdrukt geweest door de Engelsen en hielden hierdoor, om hun identiteit te behouden, erg vast aan hun tradities. Ierse muziek werd, in de tijd dat de Ieren het door de onderdrukking erg zwaar hadden (met name in de tijd van de Irish Potato Famine (hongersnood) tussen 1845 en 1852), vaak gespeeld op een zo goedkoop mogelijke manier. De mensen hadden vaak geen geld om een instrument te kopen. Sommigen hadden een Tin Whistle (een traditioneel Iers fluitje), een bodhran (een traditionele trommel, gemaakt van een houten ring met daarover een geitenhuid gespannen) of spoons (lepels, gebruikt als percussie-instrument).

Van halverwege de 19e tot aan het begin van de 20e eeuw, emigreerden er heel veel Ieren naar Amerika (op een gegeven moment woonden er zelfs meer Ieren, of directe afstammelingen daarvan, in Amerika dan in Ierland). Ook daar ging men verder met het maken van de Ierse muziek en hier werden ook de eerste opnames gemaakt. Opnames die in Amerika werden gemaakt, kwamen vervolgens weer in het land van herkomst terecht, en beïnvloedden elkaar. Op deze manier zijn instrumenten zoals de piano (vanaf begin 1900) en de gitaar (vanaf 1950), die eerder niet in de Ierse muziek waren te vinden, opgenomen in de Ierse muziek.

Er is een tijd geweest dat Ierse muziek niet meer zo populair was. Dit kan meerdere oorzaken hebben gehad. Zo was er de opkomst van jongerenculturen vanaf de jaren '60 van de vorige eeuw. Ook de Ierse jeugd ging zich afzetten tegen hun ouders en het 'establishment'. De traditionele volksmuziek was natuurlijk oubollig en ouderwets. Bovendien kwam de popmuziek op en traditionele muziek werd hierdoor zwaar beconcurreerd. Echter, het mooie van volksmuziek is dat het gemaakt is om te overleven. Het kan zich aanpassen aan de tijd en zo gebeurde het ook met de Ierse muziek. Dit met behulp van verschillende bands, waarvan sommigen kunnen worden gezien als conservators van de traditionele muziek, en anderen als de vernieuwers van deze muziek.Over wijkcentrum

                                                                    

 

MAYDOON

Website: www.maydoon.nl

KVKnummer:71408827

Bankrekening Rabobank:

T.N.V Mannenkoor Maydoon

NL12 RABO 0329 7300 96

 

We repeteren op deze locatie

Kruisvaardersstraat 32c

5021 BE Tilburg

 
                                                                                                                                                                            
 
 We zijn lid van Balk.
        Bond voor lichte koormuziek

                                                             

         

© Copyright 2018 by Webmaster Ruud de Visser